Saturday, May 21, 2011

Terima kasih Cinta

Haih kesiannya blog ni. Rindu betul aku kepadanya. Cuma aku takde kelapangan lah nak update. Actually update blog ni sama lah macam main golf, kena ada feel.. Kalau takde feel, nak update pun rasa tak best. hihihi. 

Sebulan dah berlalu.. Dan macam-macam pahit manis suka duka yang berlaku. Gembira, sedih, marah, penat dan macam-macam lagi. Tapi semua rencah kehidupan tu dah membuatkan aku lali. Kadang-kadang rasa macam hati aku ni dah immune, dah kebas sampai takde rasa apa-apa. I just go on with the wind. I move on with times. I wouldn't care much about what will happen next. And I started to get tired of planning.

Pernah satu ketika dulu, aku sangat obsess dengan cita-cita, dengan cinta, dengan apa yang akan berlaku dalam hidup aku satu masa nanti. Aku pernah ada impian. Dan impian aku memang tinggi menggunung. As W.Clement Stone said, "Aim for the moon. Even if you miss it, you will still be among the stars."  Oh tapi maaf, aku tak setuju dengan kata-kata tu sekarang. Sebab aku dah rasa macam mana perasaan kecewa bila terlalu mengimpikan yang sempurna. Dan aku dah penat untuk menaruh harapan setinggi gunung. Memang betul Encik Cinta cakap, aku selalu berangan-angan. Sebab angan-angan tu tak perlu dibayar. Dengan berangan-angan, aku boleh rasa apa yang mungkin takkan berlaku langsung dalam hidup aku. Dengan berangan-angan, aku boleh rasa bahagia walaupun bahagia mungkin jauh lagi untuk aku capai. Cuma tak seperti dulu, aku tak peduli lagi andai aku dapat capai apa yang aku angan-angankan tu.

Tapi aku cukup berterima kasih dengan Encik Cinta. Terima kasih kerana membahagiakan hidup aku. Terima kasih kerana membuatkan aku tersenyum dengan ikhlas kembali. Aku sendiri tak pasti sampai bila senyuman itu akan terpamer. Tapi seperti yang aku katakan kepada Encik Cinta, I'm going with the flow. Aku taktau apa akan jadi esok. Mungkin esok kebahagiaan yang sebenar akan hadir dalam diri aku. Mungkin esok sekali lagi aku akan dikecewakan.Sumpah aku takut nak fikir! Jadi aku cuma mahu melalui hari ini dengan tenang. Biarlah aku habiskan hari ini dengan sempurna.

Aku pun taktau sejak bila aku mula sayang kepada Encik Cinta. Tapi aku mahu Encik Cinta tahu, setiap masa aku bersama dengannya aku sangat gembira. Dan setiap kali aku katakan aku rindu, sumpah aku rindu. Kan aku pernah kata, wajah aku memang tak reti nak menipu. Andai kata aku gembira, memang kegembiraan yang terpamer di wajahku. Dan sebaliknya. Memang wajah aku penuh ekspresi. Jadi tak susah nak tahu apa yang ada dalam hati aku :)

Dan aku ingin memohon ampun dan maaf kepada orang-orang yang pernah aku sakiti hatinya. Orang-orang yang pernah aku kecewakan perasaannya. Maaf kerana soal hati tak boleh dipaksa. Maaf kerana aku tak mampu nak memberikan hati aku kepada kalian. Maaf kerana cinta aku bukan pada kalian. Maaf kerana hati aku bukan aku yang pegang. Maaf kerana aku menyerahkan hati aku kepada Allah untuk menentukan siapa yang patut aku sayang. Maaf kerana sekarang aku sudah menyintai seseorang yang mana aku sendiri taktau sampai bila aku akan menyintainya.


Cuma.. Bukan senang untuk tidak menjadi yang pertama. Pengorbanan dan kesabaran paling utama. Tapi andai itu yang Allah takdirkan untuk aku, aku redha. Dan sehingga hari ini, aku berterima kasih kepadaNya sebab memberikan peluang untuk aku tersenyum semula :)

Terima kasih Cinta :)










Sunday, April 3, 2011

Yang terindah

Dah lama aku tak update blog rupanya. Dah sebulan. Dah bersawang dah pun. Hihihi. Lately aku rasa malas sangat nak update blog. Entah lah.. Sejak balik ni, aku rasa kurang kebergantungan dengan social network ni. Tak update Facebook, blog, tweet pun dah jarang-jarang.

Kawan comel: Kenapa takde entry baru dalam blog? Dah takde cerita ke? 
Aku: Banyak sangat cerita dalam otak aku. Sampai aku tak tau nak tulis yang mana satu.

Betul.. Banyak benda yang nak aku khabarkan kepada kau orang. Tapi menulis perlukan passion. Kalau takde passion, cerita tu takkan sampai pada orang yang membacanya. Dan banyak benda-benda menarik yang terjadi pada aku sejak sebulan yang lepas. Dan yang paling menarik ialah pengalaman ke Tanah Suci Mekah dan Kota Madinah. Cuma aku tak rasa aku nak menceritakan tentang itu. Kenapa? Sebab pengalaman tu ialah yang paling manis sekali dalam hidup aku. Takde perkataan dan ayat yang boleh menerangkan pengalaman semanis tu. Takde gambar yang boleh menggambarkan keadaan sebenar di sana. Sebetulnya andai diberi peluang untuk aku menetap di sana, memang aku takkan lepaskan. Terutama sekali Kota Madinah, sebab tenang sangat kota tu :) 

Dan maaf.. Aku tak bagitau ramai orang aku nak pegi umrah aritu sebab takut mengundang riak.

Cuma satu yang aku nak bagitau kau orang. Pemergian aku ke sana memang untuk membawa hati yang lara. Untuk mencari nur kasih yang hilang. Sejak setahun yang lepas hati aku tak pernah tenang. Subhanallah.. Allah tu memang penuh dengan kasih sayang. Terima kasih untuk hari-hari yang mendamaikan sepanjang berada di Kota Suci itu.

Dan sebaik menjejakkan kaki ke Malaysia, aku dah rindu bau Kota Mekah. Aku dah rindu kesejukan dan ketenangan Kota Madinah. Pernah satu ketika, aku rasa hidup aku kosong dan aku tak pasti apa yang aku mahu. Dan ketika itu, aku sangat mahu untuk kembali ke sana. 

Ye.. Aku akan kembali ke sana. Suatu masa nanti.. :)





Monday, March 7, 2011

Foolscape Paper 4

Aku perlu menulis sebelum esok tiba. 
Kerana aku tak pasti kalau-kalau esok masih ada untuk aku. 
Banyak benda yang mengganggu fikiran aku.
Dan aku tak tau nak keluarkan yang mana satu.
Tapi yang pasti, andai esok masih ada, akan ku luahkan segala yang tersimpan di hati.
Untuk orang-orang yang pernah aku sayang dan masih aku sayang sampai bila-bila.

"I fell in love once and until now, I still love the same person"
                                                                             -analynn-

Friday, March 4, 2011

Sesi Beramah Mesra dengan Ustaz

Hari ni, pagi-pagi lagi aku telah menadah telinga untuk di'tazkirah'kan. Eh kau orang jangan salah faham. Aku bukan complain tapi Alhamdulillah, aku bersyukur. Memang menarik sebab asalnya just nak breakfast je  sebelum Bengkel Audit Dalam. Dan tahniah juga sebab anda dilantik jadi Ketua Audit Dalam ye,gadis! Ye, yang ni aku agak tak rela sebab secara automatiknya kerja aku akan bertambah :(

Takpela nak buat macam mana. Bos bagi aku kerja extra, maknanya dia trust aku la kann..*duh* Positif gila aku fikir ;p

Berbalik kepada isu tazkirah. Asal aku lepak dengan 'kakak-kakak' atau 'abang-abang' di office or di mana-mana jela, isu jodoh mesti dibangkitkan. Mentang-mentanglah aku ni single, available and hot. Cewah cewah.. Hot tu orang yang cakap. Aku rasa aku cool je..ouch!

So tadi sekali lagi isu jodoh terbangkit. Tapi kali ni special sket, sebab yang membangkitkannya ialah seorang ustaz! Muda lagi ustaz ni, baru 30 tahun and single. So siapa-siapa yang nak tu, boleh aku recommend kan. tihihi. Actually he is the consultant who we hired for Bengkel Audit. And because of his qualification and charismatic, we called him ustaz. Lagipun dia memang selalu dipanggil jadi penceramah dan bagi tazkirah.

Banyak la benda-benda yang dibincangkan masa kitorang breakfast tadi. Yang lain tu off-record sebab aku tak bersedia untuk reveal kat semua orang. tihihi. But the most important thing yang dia nasihatkan, kalau nak cari jodoh, carilah yang sekufu. Seriously before this, aku tak faham maksud sekufu. Selalu dengar orang cakap je. Tapi menurut ustaz, sekufu maksudnya setaraf. Setaraf dari segi taraf pendidikan, latar belakang keluarga, cara hidup, ekonomi dan kewangan.

Ni berdasarkan pengalaman yang dia tengok dan sebagainya. Dia cakap, sedikit sebanyak akan wujudnya masalah kalau tak sekufu ni. And make sure pilihan kita direstui keluarga terutama sekali emak. Jodoh yang tak dapat restu ni 'panas'. Atau dengan kata lainnya banyak dugaan, ada je yang tak kena. And the most important is carilah yang baik akhlak dan suci hatinya. Sebab cantik, hemsem, harta, semua tu takkan kekal. Yang akan kekal sampai mati ialah hati :))

Actually semua yang ustaz cakap tu memang aku rasa semua orang dah tahu dan kalau boleh memang semua orang pun nak ciri-ciri macam tu. Allah dah janji lelaki yang baik akan dijodohkan dengan perempuan yang baik. Tapi yang selalu aku fikirkan, layak ke aku untuk dapatkan yang terbaik sedangkan aku sendiri tak baik??

So kesimpulannya, berusahalah untuk jadi yang baik walaupun bukan yang terbaik. Pada aku, takde orang lain yang boleh mengubah diri kita kalau bukan kita sendiri yang nak mengubahnya. Oh by the way, berusaha tak salah kan  :))

notakaki: Renung-renungkan dan selamat memulakan pencarian.tihihi 
 

Thursday, March 3, 2011

Foolscape paper 3

Hot Bubble Bath never fails to pamper me
*senyum sampai telinga*



Monday, February 28, 2011

Foolscape paper 2

At some point you will realize
that you have done too much
for someone or something,
that the only next possible step to do is to stop.
Leave them alone. Walk away.
It's not like you're giving up,
and it's not like you shouldn't try.
It's just that you have to draw the line
of determination from desperation.
What is eventually be yours would eventually be yours,
and what is not, no matter how hard you try,
will never be.

Saturday, February 26, 2011

Entri untuk Rerakan

It's been a week since I last updated this blog. Seriously, last week was disaster. Memang sangat penat, sangat banyak kerja, sangat busy dan sangat emo (-__-") Yes! Dah banyak kali aku tak join geng-geng putrajaya lepak-lepak. Sorry guys! Bukan aku tak mau, tapi memang aku tak larat sangat nak ke sana after office hour sekarang ni. Buat pengetahuan kau orang, aku sangat rindukan kau orang. Rindu nak lepak-lepak kat Nas Maju makan roti pisang. Megi goreng dia pon sedap. Isk..

Oh sekarang aku rasa macam sehari 24 jam tu sangat tak cukup. Dan seminggu 7 hari sangat lah laju.. Betul lah dunia ni dah hampir kiamat kan? Sebab aku pernah dengar ustaz bagi ceramah, antara tanda-tanda akhir zaman ialah masa semakin cepat beredar. Itu maknanya matahari makin tua. Nauzubillah.. Minta-minta sempat lah aku beramal lagi. Minta-minta Allah masih bukakan pintu taubat untuk hambaNya..

Alhamdulillah for last week,banyak kerja-kerja yang dah settle. Meaning for next week, tak banyak lah kerja-kerja yang tertunggak. Cuma soal hati je yang aku tunggakkan. Biarlah pending dulu. Marah bebenor beliau dengan aku nampaknya. Biarlah beliau menenangkan perasaan dahulu. Kalau Allah panjangkan jodoh aku, maka adalah.. Aku dah tak sempat nak fikir soal hati lagi sebab kerja yang menekan. Haih~ loser kah aku? Bekerja sampai tak sempat nak memikirkan hal-hal lain. Or is it normal for career woman? Cehh.. Career woman lah sekarang.. *sigh*

Kalau ikutkan hati, andai ditakdirkan aku kawen dengan orang 'senang', aku nak duduk rumah je jaga anak, masak untuk suami, sediakan makan pakai suami.. Cewah~ Lagipun aku nak tengok anak aku membesar depan mata aku. Aku taknak la orang lain yang bela anak aku. Sedih gila weh, kesian anak aku kalau kena dera ke apa. Isk isk isk.. Oi oi! Berangan gadis.. Mentang-mentang dah seminggu ni kau tak sempat fikir pasal diri sendiri +_+

Oh I'm looking forward to meet the putrajaya fellas! Rindu sangat nak hang out dengan kau orang.. Ida,Salimi,Comot,Alan,Pingu,Baji,Pino and more!! I missed a lot of birthday bash, gathering and so on. Rindu nak lepak dengan kau orang sangat-sangat T_T

notakaki: I'm waiting for 9th of March! Wah sangat tak sabar. And hopefully before 9th of March, I'll be able to meet uols >_< Semoga panjang umur ye gadis \o/